Obiective prevăzute în Statutul Asociaţiei SOS Copiii Sântana

  1. Apărarea drepturilor şi intereselor copiilor orfani, abandonaţi, din familii sărace, cuprinşi sau necuprinşi într-o formă de protecţie socială, fără nici o formă de discriminare.

  2. Integrarea socio profesională şi familială a copiilor absolvenţi proveniţi din casele de copii.

  3. Înfiinţarea sistemului de protecţie socială a copiilor, tip SOS (case de copii de tip familial).

  4. Propagarea cunoştinţelor ştiinţifice, psiho-pedagogice privitor la sistemul caselor de copii de tip familial atât în rândul personalului de specialitate cât şi în rândul populaţiei, în vederea atragerii acestora la sprijinirea şi aplicarea în practică a acestui sistem de protecţie socială.

  5. Colaborarea cu organizaţii şi firme de specialitate din ţară şi din străinătate în domeniul psiho-pedagogiei şi protecţiei copilului în vederea perfecţionării şi extinderii sistemului de case de copii de tip familial în România.

  6. Realizarea practică a sistemului de case de copii de tip familial în localitatea Sântana şi obţinerea sprijinului autorităţilor locale, judeţene şi centrale, inclusiv în vederea pregătirii specialiştilor pentru cerinţele acestui sistem

Activităţi pentru copii şi tineri

     Activităţile de creativitate se desfăşoară sub forma unor cercuri tehnico aplicative şi sunt coordonate de personalul cu aptitudini într-un anumit domeniu. Cercul respectiv reuneşte copii talentaţi din mai multe case, iar activităţile desfăşurate asigură o dezvoltare a motricităţii fine şi a personalităţii. Efectul terapeutic şi dezvoltarea unor aptitudini sunt alte cîştiguri ptr. practicanţii acestor activităţi. În acelaşi timp, produsele realizate asigură un mic buget care este folosit ptr. premierea copiilor, ptr. cumpărarea de materiale şi materii prime, ptr. organizarea unor tabere şi expediţii cu autogospodărire.

     Activităţile gospodăreşti se adresează copiilor mai mari, copii care sunt cuprinşi în diferite munci de întreţinere şi autodotare a casei în care trăiesc. Aşa cum în viaţa reală, fiecare dintre noi atunci cînd avem probleme căutăm soluţii, la fel şi în casele de tip familial, prin discuţii, gînd şi faptă comună se asigură confortul şi standardul casei, binele tuturor. Şi nu de puţine ori, în urma acestor activităţi, copiii îşi aleg meseria şi drumul în viaţa autonomă şi responsabilă. Personal din casele de tip familial coordonează aceste activităţi, iar copiii sunt harnici, mîndri şi spun tuturor: aceasta este casa mea.

     Grădinăritul şi creşterea animalelor - Să ştii cum se plantează şi cum se îngrijeşte un pom, o floare, cum se creşte un animal, este o lecţie de viaţă ptr. că te învaţă şi, în acelaşi timp, te ajută să trăieşti mai bine, mai frumos, pe puterile tale.

     Pregătirea pentru meserie - Eficienţa muncii noastre este relevată de cel mai concret indicator: reuşita integrării socio profesionale a copiilor aflaţi în dificultate. Observarea copilului, îndrumarea şi învăţarea lui, orientarea şcolară şi profesională în concordanţă cu interesul şi capacităţile proprii, asigură viitorul copilului de care ne-am ocupat, iar copiii se vor încadra socio profesional şi nu vor îngroşa rîndurile şomerilor şi delicvenţilor.

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.